Světe, prosím, zastav se


Mgr. Olga Houžvičková, členka Republikové rady SU ČR
 






Vážené kolegyně, vážení kolegové,
 
s příchodem nového roku mně ukápla pomyslná slza z oka. Ne snad proto, že bych  litovala, že rok 2021 skončil, nebo naopak že pandemie covidu, která nás už dva roky svírá, stále nekončí, nebo dokonce, že politici (pokolikáté již) zcela populisticky  zasahují do našich platů. Ten důvod je zcela prozaický a pro někoho i zřejmě nepochopitelný. Jde o to, že od ledna tohoto roku má vycházet časopis SOUDCE pouze v elektronické podobě.

Myslete si o mně, že jsem třeba zpátečník, staromilec či knihomol, ale já zkrátka papírovou podobu knih, časopisů i novin miluji. Papír u mě boduje.  

Vždy jsem se v minulých letech těšila na to, až náš časopis chytnu do ruky a ucítím jeho papírové stránky, až si jím jen tak zalistuji a zavětřím vůni čerstvého tisku. A nejde jen o pocitové důvody, proč vždy dávám přednost papíru před elektronickou podobou. Časopis v papírové podobě se vám například nikdy nevybije, nerozbije a nestudí do rukou. Můžu si ho uložit do knihovny a po určitém období nechat svázat do pěkné vazby. Vlastnictví takového svazku, teď už knihy, považuji za něco víc než vlastnictví nějakého elektronického souboru.

Z povahy soudce mi vyplývá, že musím dát prostor i protiargumentům. Vím, že časopis v elektronické podobě umožňuje sdílet a ukládat si zajímavé články, posílat různé odkazy,  jednoduše vyhledávat potřebné informace a jeho elektro verze je (možná) ekologičtější.

Přesto se obávám, že těch, kteří budou nadále číst a používat  náš časopis, ubude. Nechci být vždy a za každou cenu skeptická, ale práce s počítačem je naším denním chlebem. Je to nutnost. Čtení časopisu, byť profesního, však já osobně považuji za radost. A tuto radost nechci prožívat virtuálně a pod palbou počítačového smogu.

Uvedené píši, i když jsem zaznamenala kritiku našeho kolegy zveřejněnou v rámci jeho rozhovoru  v posledním papírovém (jak symbolické) čísle našeho časopisu. Upřímně se kaju, neboť jsem si vědoma neschopnosti změny svého myšlení. A stále si myslím, že téměř každá změna je změnou k horšímusmiley.

Přeji krásný zimní čas.
Olga Houžvičková


Copyright © SOUDCOVSKÁ UNIE ČR 2011