Soudce 11/2004

Doporučujeme vaší pozornosti článek:  "Vnitrostátní soudce jako soudce práva Společenství". Autorem je JUDr. Petr Vaněček z Okresního soudu v Pardubicích. Z textu vybíráme: "V termínu od 11. do 14. října 2004 se v Lucemburku konal seminář nazvaný „Vnitrostátní soudce jako soudce práva společenství“. Jednalo se o první setkání organizované Soudním dvorem Evropských společenství pro soudce z nových členských států Evropské unie. Akce byla pořádána s ohledem na výjimečný kontext rozšíření Evropské unie a jejím účelem bylo seznámit účastníky s hmotněprávní i procesní praxí práva Společenství. Vedle třinácti českých soudců se semináře zúčastnili i kolegové z ostatních do Evropské unie nově přistoupivších zemí, přičemž největší skupinu tvořili polští soudci (28 soudců) a naopak počtem nejmenší byla výprava soudců z Malty (3 soudci).
Program tohoto setkání byl složen z dvanácti pracovních sezení. Na jejich úvod po osobním přivítání zdůraznil předseda Soudního dvora Vassilios Skouris, že vnitrostátní soudci se vstupem do Evropské unie stali soudci evropskými a lze očekávat značné rozšíření vzájemné spolupráce. Dále uvedl, že jejich soud není soudem nadřazeným soudům vnitrostátním, jedná se o justiční orgán s odlišnou pravomocí a úkoly. Cílem jeho práce je zajistit jednotný výklad a aplikaci evropského práva ve všech členských státech. Komunitární právo však na základě sjednocujícího výkladu provedeného Soudním dvorem aplikují soudy národní a nesou za to plnou odpovědnost.
Vlastní semináře se týkaly organizace a příslušnosti Soudního dvora, typů řízení, druhů žalob a opravných prostředků. Pro připomenutí byly prezentovány nejvýznamnější rozsudky a z nich vyvozené základní zásady práva Společenství, primární a sekundární právo včetně legislativního procesu, orgány Společenství a některé z otázek zaměřených na základní svobody, jimiž jsou volný pohyb zboží, osob, služeb, kapitálu a plateb.
Značná pozornost byla všemi národními soudci věnována tématu řízení o předběžné otázce a spolupráce mezi vnitrostátními soudy a Soudním dvorem. Samotný předseda soudu zdůraznil, že se jedná o problematiku týkající se práce všech soudců po celém území Evropské unie, a připomenul, že Soudní dvůr již obdržel dvě žádosti o vyřešení předběžných otázek z Maďarska.
Zajímavá byla i obě soudní jednání, kterých jsme se v rámci programu zúčastnili."
 
Další informace najdete v časopisu Soudce 11/2004.

Copyright © SOUDCOVSKÁ UNIE ČR 2011