Anotace na časopis Soudce č. 2/2010

Od 22. 2. 2010 bude distribuováno druhé letošní číslo časopisu Soudce.

Obsah:

Pod souhrnným názvem Jak žije Unie informuje nejprve R. Šimková o průběhu a závěrech lednového zasedání Republikové soudcovské rady SU ČR, E. Mrzenová potom přidává pravidelné zpravodajství o aktivitách Soudcovské unie v době mezi dvěma uzávěrkami. Republiková rada mj. jednala o první fázi vnitřní reorganizace dobrovolného soudcovského sdružení (revize komisí SU), zabývala se reakcí členské základny na zvýšení příspěvků, především však věnovala pozornost otázkám platovým a sociálním. Každodenní život Unie opět přinesl množství událostí organizačních, pracovních jednání, mediálních aktivit a kontaktů s partnery v České republice i v zahraničí. Na unijní zpravodajství úzce navazuje informace Z jednání Kolegia předsedů krajských soudů, kterou zapsal J. Sváček, zpravodajský materiál Právník roku 2009 a krátká zpráva o setkání zástupců ústavních soudů České republiky a Rakouska – jediných dvou institucí, které zrušily ústavní zákony svých zemí.

Nejrozsáhlejším materiálem čísla je Přehled lhůt zakotvených v soudním řádu správním, jehož autorem je M. Lachmann. Tato metodická pomůcka navazuje obsahově i systémově na přehledy lhůt v občanském soudním řízení (připravila M. Vacková, vyšlo v č. 3/2009) a v řízení trestním (připravil J. Montag, vyšlo v letním dvojčíslí 7–8/2009). Autorské zpracování těchto komplexních přehledů je záslužným počinem, který se podařilo v tomto rozsahu realizovat mj. díky úsilí členů redakční rady časopisu a jejich spolupracovníků – asistentů soudců. Materiál je rozdělen na dvě části – přehled lhůt zakotvených v soudním řádu správním a přehled lhůt zakotvených ve zvláštních právních předpisech.

Pošlete svoje rozsudky do Liberce, vyzývá v nadpisu svého článku D. Kolaja. Jde o další ze série příspěvků věnovaných zkušenostem s fungováním software tzv. automatické zapisovatelky. Tentokrát redaktor zpovídá šéfa vývojového týmu Technické univerzity v Liberci prof. J. Nouzu a hovoří s ním především o historii celého projektu i o perspektivách vývoje diktovacího programu.

V rámci rubriky Z redakční pošty zařazujeme materiál Debata o cestovních náhradách, který byl inspirován článkem J. Volfa v prvním čísle letošního Soudce. Debatují autor článku a soudce M. Hoke.

Do rozsáhlé rubriky Judikatura a kazuistika přispěl opět Analytický odbor Ústavního soudu – tentokrát judikáty K principu iura novit curia a principu ochrany tzv. legitimního očekávání (Soudce JUD 54/10) a Omezení vlastnického práva – regulace nájemného v případě užívání pozemku bytovým družstvem (Soudce JUD 55/10). K. Havlíček připravil judikáty Povinnost nosit stavovský oděv (Soudce JUD 56/10) a Občanský soudní řád – negativní zákonodárství Ústavního soudu (Soudce JUD 57/10).



Copyright © SOUDCOVSKÁ UNIE ČR 2011