Přivítání roku 2012


Mgr. Daniela Zemanová, 1. viceprezidentka SU ČR

Dostalo se mi čestného úkolu přivítat Vás v novém roce, případně nějakým přínosným způsobem zhodnotit rok minulý. Musím se ale přiznat, že nevím, jak si s tím poradit. Nenacházím se v rozpoložení umožňujícím pronášet moudrá hodnocení a výzvy. Právě končící rok pro mě nebyl ten nejšťastnější, k jeho hodnocení mi chybí objektivita a nadhled. Myšlenky se mi stále točí v kruhu. To by mě nemělo nijak překvapovat, protože s pohybem v „bludném kruhu“ mám za uplynulý rok své zkušenosti. Měla bych v tom být opravdu dobrá!

Můj soukromý bludný kruh vypadá takto: z jakýchkoliv důvodů se necítím dobře jsem pomalejší, roztržitější, nestíhám - což vyvolá ještě horší pocity – ještě menší výkon - a tak pořád dokola. Prvotní příčiny mohou být  zdravotní, osobní, pracovní následně je to jedno, protože pokud takový stav trvá déle, projeví se nakonec ve všech oblastech. To je hlavní důvod, proč se na nadcházející rok nijak zvlášť netěším. Nácvikem pobytu v bludném kruhu jsem získala jistotu pohybu po kružnici a znalost jeho pravidel, ale tyto dovednosti jsem vykoupila osobními i pracovními dluhy, které si do dalšího roku nesu s sebou.

Bohužel to není jen můj soukromý kruh a vlastně ani žádná výjimečná situace. Únava a letargie jsou často denními společníky mnoha mých kolegů. To samo o sobě (a v malých dávkách) nevadí. Nelze být pořád jen veselý, optimistický, plný energie. Ale právě tak nelze dlouhodobě setrvat ani v popsaném stavu netečnosti a únavy, z toho bludného kruhu je nezbytné vystoupit, a pokud možno včas. Právě to je mé asi nejupřímnější přání do nadcházejícího roku neztrácet čas a síly v kruhu, který nikam nevede. Nechci se nechat ovládnout špatnou náladou a únavou, rezignovat na snahu o nápravu. Nechci se poddávat lhostejnosti a tím ubližovat těm, kteří mě mají rádi. Přeji si umět rozlišit věci podstatné od nepodstatných, od těch nepodstatných se oprostit a z podstatných neslevovat. Přeji si mít čas a sílu zajímat se o věci kolem nás, umět naslouchat těm, kteří mají co říci. Přeji si umět čelit negativním vlivům a projevům ve všech podobách a zároveň zůstat slušná a lidská.

Teď by se slušelo vyslovit přání býti méně patetická. Než to ale slíbím, dovoluji si Vám všem i sobě popřát, abychom chtěli mít radost ze života, nesnižovali její hodnotu a potřebu a snažili se ji stále nalézat. Potřebujeme ji všichni. Bez ní se zavřeme ve svých bludných kruzích a nebudeme schopni nacházet řešení a pomoc pro sebe ani pro jiné. A pomáhat bude v nadcházejícím roce třeba svým blízkým i neznámým, mimo jiné i justici samotné…

Tímto přáním jsem vyčerpala svůj roční limit nadnesených slov a slibuji Vám, že po zbytek roku budu věcná a stručná.

Na závěr se musím přiznat, že se na nový rok přes všechno vyřčené alespoň trochu těším. Z nepochopitelných důvodů si od kalendářního zlomu slibuji, že vše zlé se v dobré obrátí“ a to dobré už s námi zůstane. Opravdu moc si to přeji! Škoda jen, že pro to musím udělat daleko víc, než vůbec tuším

Mějte se v roce 2012 krásně a pokud možno radostně!

Daniela Zemanová



Copyright © SOUDCOVSKÁ UNIE ČR 2011