Pohledy a názory

Soudcovská unie České republiky považuje změny v postavení soudců, které přináší novela příslušných zákonů schválená 17.července 2008 Senátem Parlamentu České republiky, za právní úpravu výrazně zasahující do nezávislosti soudnictví, významně posilující vliv exekutivy na chod soudnictví, za právní úpravu zvětšující prostor pro eventuální zásahy politické reprezentace do poměrů soudů a v konečném důsledku možná i do rozhodování jednotlivých případů.

K diskusi členů Unie předkládáme návrh modelu správy justice. Republikové soudcovské radě SU ČR to v závěru listopadu 2007 uložilo Shromáždění zástupců sekcí konané v Kroměříži. Po vstupu do intranetu najdete návrh v rubrice DISKUSE pod názvem "Nový model správy justice". Zároveň upozorňujeme, že zmiňovaný návrh bude publikován v letním dvojčíslí časopisu SOUDCE.

Vážený pane premiére, značné části soudcovské veřejnosti se dotklo Vaše vyjádření v televizi Nova dne 23. 6. 2008 v 19.30 hod. ve večerních Televizních novinách, kde jste v reakci na prohlášení pana Paroubka, že vláda Občanské demokratické strany je dlouhodobě jištěna tandemem Dalík – Šlouf, pravil: „Kdyby v této zemi tyto kauzy soudili normální lidé a normální soudci, tak je to předmětem žaloby, protože zcela jistě ty výroky žalovatelné jsou.“

Soudcovská unie s obavami a znepokojením sleduje stav a vývoj některých událostí, jež oslabují autoritu a prestiž české justice, snižují v očích veřejnosti vážnost soudcovského stavu, ohrožují transparentní obraz ochrany lidských práv a úroveň demokratického právního státu, na jehož budování má právě soudnictví významný podíl.

V těchto dnech přichází na vaše stoly číslo 5/2008 časopisu SOUDCE. V tomto vydání - na stranách 23 a 24 - najdete příspěvek ke vzdělávání soudců od předsedy Vzdělávací komise SU ČR JUDr. Jaroslava Mádra. K tématu se můžete vyjádřit i vy na webových stránkách SU ČR www.soudci.cz v rubrice DISKUSE a podrubrice Vzdělávání.

Na dnešní tiskové konferenci seznámil prezident Soudcovské unie Jaromír Jirsa novináře s výsledky 17. výročního shromáždění Soudcovské unie, které se konalo v závěru týdne v Kroměříži. Sněm mimo jiné schválil možnost, aby se členy Unie stali vedle soudců nejen justiční čekatelé, ale i asistenti soudců. Jednání potvrdilo nezbytnost nového modelu správy soudnictví směřující ke zřízení Nejvyšší soudcovské rady, které tato organizace prosazuje již od poloviny 90. let. V této souvislosti vnímá návrh Kolegia předsedů krajských soudů z letošního října na doplnění zákona o soudech a soudcích o ustanovení upravující Radu soudní moci jako dobrý krok k reformě správy soudnictví.

Odpověď ředitele zpravodajství ČT na stížnost prezidenta SU ČR

Vážený pane řediteli, dne 3. 9. 2007 odvysílala Česká televize pořad Reportéři ČT, v němž byla jedna část věnována „Případům odebírání dětí do ciziny“ (redaktorka Mercedes Wimmerová). Protože byl tento pořad natočen tendenčním, skutečnosti zkreslujícím způsobem, některé zveřejněné informace jsou nepravdivé a poškozující pověst českých soudců, rozhodl jsem se na Vás obrátit jménem jediné stavovské organizace soudců v ČR s touto oficiální stížností. Seznámil jsem se v rámci svých možností se třemi případy, které jsou zmiňovány v reportáži (nezletilé děti Fiordalisi, Sára Barao, Adrian Santana), a namítám následující:

Soudcovská unie ve svém prohlášení ze dne 26. 7. 2007 vznesla protest proti mému názoru, že by realizace návrhu JUDr. Marie Benešové, stínové ministryně spravedlnosti ČSSD, aby jednotlivé kauzy přiděloval soudcům předseda soudu, vedl ke korupci v české justici. Soudcovská unie se vyjádřila, že takovýto úsudek je: „…paušalizující a krajně vyhrocené obvinění soudních funkcionářů a soudců“ a že je „..v absolutním rozporu se základními požadavky politické i právní korektnosti, neodůvodněně a nebezpečně ovlivňuje veřejné mínění.“

Soudcovská unie České republiky cítí povinnost vznést ostrý protest proti vyjádření, které ve veřejnoprávní České televizi v hlavní zpravodajské relaci Události pronesl dne 24. 7. 2007 ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, když v souvislosti s hodnocením způsobu přidělování případů soudcům, jež bylo předmětem jedné z reportáží, uvedl, že „… systém, kdy předseda soudu přiděluje konkrétní kauzy konkrétním soudcům, by vedl k obrovské korupci v české justici.“ Toto paušalizující a krajně vyhrocené obvinění soudních funkcionářů a soudců je v absolutním rozporu se základními požadavky politické i právní korektnosti, neodůvodněně a nebezpečně ovlivňuje veřejné mínění. Soudcovská unie je považuje za vyjádření, ...