Pohledy a názory

V Praze se konala tisková konference Soudcovské unie, na níž se prezident této stavovské organizace Jaromír Jirsa obsáhle vyjádřil k programovým prioritám, které by měly vést ke zlepšení české justice. Jednou z nových cest je vytvoření platformy nazvané Stálá konference českého práva. Jedná se o platformu, na níž by se setkávaly osobnosti různých právnických profesí, praxe, teorie i legislativy a která by napomáhala formulaci zásadních východisek pro zkvalitňování procesu přípravy právních norem, interpretaci právních problémů a zvyšování úrovně právního vědomí. Předpokládá se, že Stálá konference českého práva by disponovala rozsáhlými publikačními možnostmi a usnadňovala tak orientaci odborné i laické veřejnosti.

Předsedové krajských soudů vědomi si své spoluodpovědnosti za chod soudnictví v ČR, v návaznosti na svůj program Emancipace soudnictví v ČR a v souladu s principem fungování soudnictví ve většině zemí EU hodlají před budoucí vládu ČR předstoupit s kategorickými požadavky a návrhy na změnu organizace fungování soudní moci v ČR.

Prezident SU ČR obdržel od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání následující vyrozumění: Vážený pane, Úřadu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání byl doručen společný dopis Soudcovské unie České republiky a České advokátní komory, který se týká reportáží s použitím informací z odposlechů v pořadech Události, který byl vysílán dne 17. února 2006 od 19.15 hod., a Události, komentáře, který byl vysílán téhož dne od 22.30 hod. – v obou případech na televizním programu ČT1. Dopis obsahuje rovněž žádost o stanovisko Rady ohledně zveřejňování informací z odposlechů ve vysílání. Rada se s Vaším dopisem seznámila na svém 9. zasedání dne 26. dubna 2006.

Soudcovská unie ČR se v měsíci březnu připojila k návrhu předsedy Krajského soudu v Plzni JUDr. Zdeňka Jaroše, který dne 9. března 2006 podal podnět k zahájení řízení ve věci správního deliktu podle § 60 odst. 1 písm. b) zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů, když televize Nova opakovaně odvysílala protiprávně pořízený zvukový záznam z porady soudního senátu, který rozhodoval ve dnech 7.3. a 8.3. 2006 o žádosti Jiřího Kajínka o povolení obnovy řízení. V těchto dnech jsme obdrželi od RRTV níže uvedenou odpověď.

Dne 17. února 2006 televizní stanice ČT 1 odvysílala ve svém zpravodajském pořadu Události od 19:15 hodin reportáž týkající se odposlechů v kauze Berdychova gangu. V průběhu odvysílané relace moderátorka Událostí, zpravodajského pořadu České televize, Iveta Toušlová sdělila, že „Tři vysocí představitelé české justice byli před dvěma lety v kontaktu s členem Berdychova gangu Vladislavem Větrovcem. Dokládají to odposlechy telefonních rozhovorů, které získal náš reportér Jiří Hynek.“. Redaktor Událostí, zpravodajského pořadu České televize, Jiří Hynek pak v reportáži mimo jiné sdělil, že „odposlechy dokládají, že Sovák pro sebe i pro Větrovce domlouval kontakty v justici“, dále uvedl, že „Sovák podle odposlechů hovoří s Větrovcem o tom, že je schopen domluvit např. schůzku s předsedou městského soudu“. Součástí reportáže byl zvukový záznam pořízený při odposlouchávání telefonních hovorů mezi Vladislavem Větrovcem a Zdeňkem Sovákem. Z tohoto záznamu byla v relaci např. uveřejněna tato část: „Zatím je to v optimální podobě, volal mi pan předseda městského soudu, který říkal, že se velice těší na naši dnešní schůzku“ nebo telefonát sekretářky, která četla vzkaz od Milana Kindla, bývalého děkana PF v Plzni: „Úplně náhodou jsem potkal pana ministra Čermáka, kupodivu na Zdeňkovu věc nahlíží docela mírně. Proto bych ve vztahu k ministerstvu nic nepodnikal“.

Na XI. pravidelné tiskové konferenci Soudcovské unie, která se konala 30. března 2006, seznámil prezident této dobrovolné profesní organizace českých soudců JUDr. Jaromír Jirsa média s programovým prohlášením, které přijala Republiková soudcovská rada SU ČR. Vyzdvihl význam základních bodů tohoto prohlášení, které směřují ke zlepšení práce Soudcovské unie a upevnění pozice soudnictví a soudců – k tomu by měla směřovat zejména soudcovská samospráva, harmonizace postupů různých subjektů působících v justici, zvýšená pozornost oblasti etiky. Důležitými složkami prohlášení jsou rovněž pasáže týkající se sociálního programu soudnictví a posilování právního vědomí veřejnosti. Zvláštní pozornost věnoval prezident Soudcovské unie projektu Stálé konference českého práva – mezistavovského právnického společenství, které se bude podílet na prosazování principů právního státu a zájmů společných jednotlivým právnickým profesím. Soudkyně JUDr. Hana Tichá se zabývala problematikou úroku z prodlení a aktuálním výkladovým potížím, jež souvisejí s novou právní úpravou tohoto institutu.

Vážený pane ministře, v souvislosti s Vaším dalším vystoupením v televizních novinách televize NOVA, a to dne 18.3.2006, ke kauze „Kajínek“ považuji za potřebné znovu se pokusit vysvětlit problém, na který mezi soudci existuje zcela odlišný názor než ten, který prosazujete při svých veřejných projevech. Rozhodně mi nejde o to, jak to vyznělo v uvedeném pořadu televize NOVA, abych jakkoli působil na Vaše nezadatelné právo podat návrh na zahájení kárného řízení, shledáte-li k tomu důvody. Považuji ovšem za velmi důležité to, jak může Vaše vystupování v této věci ovlivnit nejen média, ale i celou veřejnost. Domnívám se totiž, že nejpodstatnější je to, aby došlo k jednoznačnému odsouzení toho, že v rozporu se zákonem byla nahrána porada senátu, která je neveřejná a tajná. Myslím, že veřejnosti by mělo být zdůrazněno, že takovýmto způsobem nelze nikdy postupovat při prosazování spravedlnosti v demokratickém právním státě.

Vážený pane ministře, byl jsem velmi překvapen Vaší opakovanou reakcí odvysílanou ve dnech 8.3. a 9.3.2006 v televizních novinách televize NOVA, pokud jde o kauzu ods. Jiřího Kajínka, kdy Krajský soud v Plzni projednává jeho žádost o povolení obnovy řízení. Očekával jsem totiž, že budete reagovat především na to, jakým způsobem byl získán zvukový záznam z tajné porady trestního senátu, která se konala dne 7.3.2006 a nikoli na obsah nahrávky, jejíž část zveřejnila televize NOVA. Podle mého názoru uvedený zvukový záznam není použitelný v žádném řízení a neměl by se k němu tedy oficiálně ani nikdo vyjadřovat.

Televize Nova dne 8. března 2006 v hlavním zpravodajském pořadu „Televizní noviny“ a následně v pořadu „Na vlastní oči“ zveřejnila část z protiprávně a tajně pořízeného hlasového záznamu z porady senátu rozhodujícího ve dnech 7. 3. a 8. 3. 2006 o žádosti Jiřího Kajínka o povolení obnovy řízení.

Vedení Soudcovské unie od začátku celého případu pro řadu tištěných i obrazových médií opakovaně a razantně odsoudilo tento krok bezpříkladně zasahující do nezávislého rozhodování soudu. Neboť, až na řídké výjimky, nebyla tato slova občanům tlumočena, dokonce ani nebyly odvysílány nahrané rozhovory pro televizi, hodlá, při vědomí trestního oznámení vedení Krajského soudu v Plzni, rozšířit již připravovanou stížnost na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání ohledně České televize (odposlechy) také o tento případ televize Nova.