Pohledy a názory

V intranetové části webových stránek - rubrika DISKUSE - jsme pro členy SU ČR zahájili diskusi k situaci na Nejvyšším soudu ČR.

Ve čtvrtek 23. února se v budově Obvodního soudu pro Prahu 1 na Ovocném trhu v Praze konala X. pravidelná tisková konference Soudcovské unie České republiky. Jejím hlavním tématem – v souvislosti se závěry výročního shromáždění soudcovské profesní organizace, které se konalo v listopadu 2005 v Brně – bylo otevření diskuse nad možnostmi, jimiž zkušenosti soudcovského stavu mohou obohatit a inspirovat českou legislativu.

Na tiskové konferenci Soudcovské unie seznámil staronový prezident této stavovské organizace Jaromír Jirsa novináře s nejdůležitějšími závěry 15. výročního shromáždění zástupců sekcí SU ČR, které se v pátek a v sobotu konalo v Brně. Jednalo se o volební sněm českých soudců, z něhož vzešly nové orgány Soudcovské unie. Novými osobnostmi ve vedení organizace jsou 1. viceprezidentka Jana Jurečková a viceprezident Tomáš Lichovník. Značně se obměnila rovněž sestava republikové soudcovské rady a soudu Unie.

Soudcovská unie České republiky si Vás dovoluje pozvat na IX. pravidelnou tiskovou konferenci Na pořadu: Na IX. pravidelné tiskové konferenci vystoupí nově zvolení vedoucí představitelé Soudcovské unie ČR, kteří budou informovat o závěrech 15. výročního shromáždění Soudcovské unie. Tisková konference se koná ...

nformuje JUDr. Vladana Woratschová Milé kolegyně a milí kolegové, dovolte mi, abych Vás jen stručně informovala o avizované návštěvě skotských právníků na našem soudě, která se uskutečnila v pátek 3.11.2005. Po shlédnutí části hlavního líčení u Petra Nováka proběhla diskuse o našem a skotském trestním řízení, postavení soudců a právníků. Za Unii státních zástupců se diskuse zúčastnil JUDr. Jan Pelikán. Prvním velkým zážitkem pro mě byla jejich angličtina. Ač předem varována, skotský přízvuk mě opravdu zaskočil a já po letech zapochybovala o své angličtině. Teď ale vážně....

Dne 29. 9. 2005 se v Praze konala VII. pravidelná tisková konference Soudcovské unie ČR. O kritických zkušenostech z fungování obchodního rejstříku po účinnosti poslední novely obchodního zákoníku a občanského soudního řádu hovořila s novináři místopředsedkyně Městského soudu v Praze JUDr. Monika Vacková. Seznámila novináře s obtížemi, které novela dosud v praxi přináší, zejména pak kritizovala nevyhovující a velmi složité formuláře, s nimiž je spojeno jakékoliv podání v rejstříkových věcech. Skepticky se vyjádřila k možnosti, že by současná úprava zjednodušovala, usnadňovala a zpřesňovala postup při žádostech o zápisy do obchodního rejstříku.

Nepřísluší mi právo jakkoli komentovat rozhodnutí Nejvyššího soudu České republiky, s jehož obsahem jsem zatím neměla možnost se seznámit. Vždy jsem respektovala, respektuji a respektovat budu právo každého na vlastní názor. Předpokládám však, že stejné právo nebude upíráno mně, členům mého senátu či senátu odvolacímu. Má-li být soudce postihován za svůj odlišný právní názor, jsem připravena stanout a hájit se před kárným senátem.

Číslo 8 časopisu SOUDCE přináší mimo jiné i příspěvek justiční čekatelky Mgr. Pavly Hájkové. Informuje v něm o projektu EU. Ve dnech 12. - 17. června 2005 se v německém Braunschweigu sešly delegace soudců ze čtyř zemí. V simulovaných procesech měli účastníci možnost srovnávat praxi v civilním řízení. Z každé z uvedených zemí kromě hostitelské, která měla 15 zástupců, se akce zúčastnilo vždy 5 soudců, příp. také asesorů (Polsko) či justičních čekatelů (Česká republika). Za Českou republiku se kromě vedoucího delegace JUDr. PhDr. Karla Šimky, LL.M., soudce Okresního soudu Praha – západ, který v současné době působí u Nejvyššího správního soudu v Brně a díky jehož aktivitě se České republice podařilo stát se další zemí, která navázala kontakt s braunschweigskou justicí, se projektu zúčastnili JUDr. Jaroslav Mádr, viceprezident Soudcovské unie ČR a soudce Okresního soudu v Jihlavě, Mgr. Hana Vodrážková, soudkyně Okresního soudu v Berouně, Mgr. Jana Jurečková, soudkyně Okresního soudu v Příbrami a Mgr. Pavla Hájková, justiční čekatelka Městského soudu v Praze.

Ve čtvrtek 28. 7. 2005 se v budově Obvodního soudu pro Prahu 1 konala již šestá pravidelná tisková konference Soudcovské unie. O svých zkušenostech z dlouhodobého působení v České republice v roli konzultanta a poradce pro evropské záležitosti promluvil na konferenci dr. Paul Springer.

Fotografie JUDr. Woratschové dokumentuje ojedinělé setkání mladých soudců a justičních čekatelů se soudcem Nejvyššího soudu USA panem Anthony M. Kennedym, které organizačně zajistili pracovníci Velvyslanectví USA v ČR, CEELI Institutu v Praze a kanceláře SU ČR. Uskutečnilo se 8. července 2005 v Gröbově vile. Soudce Kennedy hovořil zejména o postavení a roli soudce a vztahu mezi soudci a advokáty.