Kouzelný čas vánočních příprav


            JUDr. Margita Marková, členka výkonného výboru SU ČR

 
Tak je tu opět prosinec. Čas rozjímání, dojímání se, hodnocení a tím pádem i šturmování. Protože, co se nestihlo do Vánoc, jako by nebylo. Vždycky si před Vánocemi vzpomenu na našeho souseda na patře v paneláku. Pokaždé, když Pavel vytáhl na čtvercovou (po celý rok klidnou) chodbu nějaké desky, barvy a udělátka a začal stloukat, brousit a natírat, bylo jasné, že se blíží Vánoce.
Všude slyšíme přání hlavně klidného a pohodového adventu. Jenomže je jasné, že aby si člověk mohl užívat pohody, klidu a kochat se, musí sebou pěkně hodit. Řečičky o tom, že je potřeba dát se do klidu, všechno vypustit, nehonit se, neshánět a nenakupovat podle mě nejsou upřímné. Je rozdíl mezi nesmyslným shonem a odpovědnými přípravami.
 U nás v rodině Vánoce prostě milujeme. Nedovedu si představit, že bychom na Štědrý den někam odjeli, navíc třeba někam „do tepla“. Můj muž prohlásil, že dokud aspoň po čtyřech doleze, budeme mít vždycky velký živý stromek (navíc ekologické výhody umělých stromků byly již dávno vyvráceny).
Asi každý něco upřednostňuje a něco vypustí. Důkladný úklid včetně umytých oken celkem s lehkou myslí oželím. Ale takové napečení perníčků, které společně s (již dávno zletilými) dětmi nazdobíme, je nezbytné. Cukroví podle babiččiných receptů, které prostě máme nejraději, krásně provoní byt. Taky navodí spokojený úsměv kolegů v práci v předvánočním čase. Poptávka je zejména po vosích hnízdech. I když nejsem jinak žádná hospodyňka, pečení vánočního cukroví se pořád držím, neboť jsem před lety obdržela nezapomenutelnou pochvalu od bývalé předsedkyně: „Hmmm, na intelektuálku to máš dobré!“
Takže žádný shon. Ještě musíte zajet do lesa pro větvičky a jiné přírodniny. Tam se krásně projdete a rozjímáte. Nashromážděný materiál použijete na vytvoření vánočních truhlíků a adventních věnců. Něco taky na branku, ať se potěší i kolemjdoucí a přispějeme i k jejich vánoční náladě. Pak se musí rozmístit světýlka na dům a stromky na zahradě. I když není sníh, vytváří to takové chvění, tajemno a pohodu, když se setmí.
Potom je nezbytné mít dostatek svíček, které umístíte do svícnů a nádob, co vyrobily děti ve školce a výtvarných kroužcích.
A nejvíc náročná je organizace času. Mezi tím vším totiž musíte najít chvíli, kdy navštívit vánoční trhy se svařáčkem a setkáním s přáteli. Najít, kdy je nějaká pěkná výstava, třeba betlémů, koncert pro povznesení duše nebo pro rozveselení a pobavení. Udělat svařákovou párty se zpíváním koled pro sousedy. Taky třeba zajít do kostela, vstřebat slavnostní atmosféru. Zjistit, kam a komu ještě mimořádně přispět, koho podpořit.
 
A, abych nezapomněla, ještě je fajn koupit nějaké dárky. Zdá se mi, že čím jsou větší obchody, tím je tam toho nějak méně. Případně na internetu zvládneme nějaká ta přání vyplnit. Moje dcera, i když už dávno není ve školkovém věku, ještě dodnes některé dárky vyrábí, takže taky s tím musí začít trochu dřív. Musím se přiznat, že z těchto dárků mám vždycky největší radost, a to nejen proto, že to už dávno nejsou omotaná mejdlíčka a neumělé obrázky.
Ještě pak v závěru nějaké to jídlo a pití, abychom neumřeli hladem a žízní, když budou jeden a půl dne obchody zavřené.
Nevadí, když se řízky trošku připálí, že neděláme kapra, že babička přidala do houbové polévky místo celerové natě trochu mátové. Už je tu finále, koledy u stromečku s houslovým doprovodem. Nejkrásnější jsou rozzářené oči a potěšené úsměvy všech blízkých. Ale stejně asi nejhezčí jsou ty přípravy, ladění a těšení se. Je to jako nácvik představení na vánoční večírek.
Člověk má říkat, případně psát o tom, co dobře zná, co cítí a čemu věří. Tak se omlouvám, že jsem vás zasvětila do našich vánočních příprav a nevěnovala se nějaké ožehavé odborné či dokonce politické otázce. Ale to proto, že jsou Vánoce….
Takže ještě přimět rodinné příslušníky natlouct ořechy a podívat se na Lásku nebeskou.
 
Všem vám přeji krásné a inspirativní přípravy na Vánoce a vánoční svátky plné lásky, něhy a radosti. A hlavně, ať jsou přesně podle vašich představ.
 
Přání, plány a předsevzetí ponechám kolegovi pověřenému Slovem na leden.
 
 
 
 

Copyright © SOUDCOVSKÁ UNIE ČR 2011