Další zprávy

Prezident Soudcovské unie ČR JUDr. Libor Vávra uctil 28. října 2021 na Olšanských hřbitovech v Praze památku JUDr. Františka Soukupa, jednoho z pěti "mužů 28. října" a prvního ministra spravedlnosti Československé republiky.

V pražském hotelu DUO skončilo 31. Shromáždění delegátů Soudcovské unie ČR. Na shromáždění také vystoupili prezident SU ČR Libor Vávra a rovněž José Matos, prezident Mezinárodní asociace soudců. Libor Vávra se ve svém vystoupení mimo jiné zaměřil na aktuální stav české justice a palčivé problémy soudů. Zároveň vyzdvihl plnou připravenost Soudcovské unie ČR výrazně přispět k jejich vyřešení. Prezident mezinárodní asociace soudců ve svém příspěvku uvedl, že Soudcovská unie prosazuje vládu práva a soudcovskou nezávislost v regionu, v němž v justiční oblasti dochází k mnoha potížím. Vyslovil přesvědčení, že české soudnictví zůstane nezávislé i v letech následujících. Sněm v závěrečném usnesení poukázal na neuspokojivý stav digitalizace justice, který nevyhovuje standardům a potřebám 21. století. Soudcovská unie nabízí potřebnou součinnost při realizaci projektů digitalizace.

Pražské sdružení Jednoty českých právníků považuje za svou povinnost se vyjádřit k vnitropolitické situaci po vydání nálezu Ústavního soudu ČR ve věci ústavnosti volebního zákona o volbách do sněmovny ČR.

Zprávu, v níž informuji o činnosti MEDELu za uplynulý rok, připravuji pravidelně pro Shromáždění delegátů. V roce 2020 ale bylo všechno jinak. Vzhledem ke globální epidemiologické situaci byl rok 2020 v mnoha ohledech jiný i pro MEDEL. Začátkem roku se členové výboru MEDELu ještě měli možnost osobně sejít s komisařem pro spravedlnost Didierem Reyndersem. Kromě Polska se snažili upozornit zejména na situaci bulharských soudců a podařilo se zprostředkovat setkání Bulharské soudcovské asociace se členy komisařova kabinetu, které se uskutečnilo začátkem...

Úspěšný rok 2021 v osobním i pracovním životě a pevné zdraví všem přeje kancelář Soudcovské unie ČR.